e-ogrodnicy, stacjonarny i internetowy sklep ogrodniczy

Nie masz konta w Naszym sklepie ? Zarejestruj się

menu search

Nasiona na kiełki - RZEŻUCHA - 30 g

Producent : Roltico

Cena:4,30 zł

Kiełki zawierają wszelkiego rodzaju witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, makro- i mikroelementy, enzymy, białka oraz łatwo przyswajalne węglowodany.
Osoby, które jedzą kiełki, mają zdrowsze serce, skórę, nerwy i mózg, obniża się im również poziom cholesterolu we krwi.

Opłukane nasiona namaczamy w letniej, przegotowanej wodzie. Do płukania kiełków używamy letniej, przegotowanej wody. Czas namaczania mniejszych nasion powinien być krótszy (4-6 godzin), większych – dłuższy (10-12 godzin). Następnie nasiona dokładnie płuczemy i odstawiamy na 4-6 dni w temperaturze pokojowej. Przez ten czas powinno się je przepłukiwać dwa do czterech razy dziennie. Po każdym płukaniu należy dokładnie odsączyć nadmiar wody.
Kiełki powinny rosnąć w półcieniu, nie należy zostawiać ich na pełnym słońcu, ze względu na zbyt dużą ilość ciepła wytwarzaną przez kiełkujące nasiona i możliwość powstania pleśni.
Kiełki najlepiej jest jeść od razu, pozostałe możemy przechowywać w lodówce do ok. 7 dni. Przed umieszczeniem w lodówce kiełki dokładnie osuszamy.

Zobacz pozostałe produkty z tej samej kategorii:

  • Nasiona na kiełki - KOZIERADKA - 20 g
  • KIEŁKOWNICA - naczynie do kiełkowania (3-poziomowe)
  • Owies wielkanocny (Avena sativa) - 20 g
  • Mieszanka warzyw liściowych MESCLUN NA KIEŁKI - 1 g
  • Nasiona na kiełki - SOCZEWICA - 20 g
  • KIEŁKOWNICA - naczynie do kiełkowania na tacce (zielona czuprynka)